Blog

Predstaviť sa, zatvoriť dvere a nechať dieťa v náručí matky je v trenčianskej pôrodnici stále problém

Blogom, ktorý sme uverejnili v Denníku N, reagujeme na rozhovor Ivety Grznárovej s primárom trenčianskej pôrodnice Petrom Kaščákom, ktorý vyšiel 3. 11. 2017 v HN magazíne. Chceli by sme sa k niektorým tvrdeniam, ktoré pán Kaščák povedal, a ktoré sa týkali Ženských kruhov, vyjadriť.

Je pravda, ako v HN magazíne hovorí aj pán Kaščák, že sme sa s ním v trenčianskej pôrodnici stretli. Ženské kruhy tu boli dvakrát prednášať. Prvý raz v roku 2015, na pozvanie pána Kaščáka, kedy sme prišli hovoriť o ľudských právach žien v súvislosti s vydaním publikácie Ženy-Matky-Telá, ktorá priniesla výsledky ľudskoprávneho monitoringu a kvalitatívneho výskumu o skúsenostiach žien pri pôrode.

Počas druhej návštevy v roku 2017, ktorú sme iniciovali my, sme sa v diskusii s personálom a jeho vedením zamerali na správanie personálu, ktoré súvisí s obyčajnou ľudskou slušnosťou, ale aj so zachovávaním práva na súkromie či dôstojnosti.

Teraz však prichádzame k tým tvrdeniam pána Kaščáka, ktoré potrebujeme poopraviť. Na otázku redaktorky HN magazínu, v čom sa on vyslovene so Ženskými kruhmi nezhodne, odpovedal primár Kaščák takto:

„Úplne každý bod ich agendy nepoznám, no v mnohom sme sa zhodli a myslím, že uznávajú, že sa v Trenčíne snažíme vychádzať ženám čoraz viac v ústrety.“

Celý text si môžete prečítať tu. 

O autorke

Zuzana Krišková

V Ženských kruhoch pôsobím od ich vzniku v roku 2011. Zaujímam sa najmä o ľudské práva žien pri pôrode a poskytovanie zdravotnej starostlivosti založenej na dôkazoch. Medzi ďalšie témy, o ktoré sa zaujímam, patria aj následky, ktoré si ženy odnášajú na tele aj na duši ako dôsledok škodlivej praxe, nerešpektu a často aj násilia.
Som spoluatorkou dvoch publikácií Ženy-Matky-Telá I a II a pôsobila som ako konzultantka pri viacerých výskumoch ako aj pri filmoch Medzi nami, Motýlie ráno a Neviditeľná.